E-moties

Psychosyntheticus Monique van der Weijden gelooft dat de grootste oorzaak van alle pijn, zoals trauma’s, ziekten, angsten of stress, ontstaat door vastgezette emoties vanuit het verleden. Een zienswijze op pijn en emoties van deze systeem- en familieopsteller uit het team van Binnenstebuiten.

Energie in beweging

E-moties of e-motions betekent energie in beweging. Veel mensen dragen een rugzak. Er is bijvoorbeeld sprake geweest van een scheiding, misbruik in hun jeugd, het jong overlijden van een kind, broer of zus, of moeilijkheden op het werk. Dergelijke gebeurtenissen kunnen een enorme invloed hebben op ons leven. 

Laat dat gedoe toch gewoon los

Van jongs af aan hebben wij vaak geleerd boosheid, verdriet, frustraties en/of angsten te onderdrukken. Wanneer wij pijnlijke emoties opbouwen, deze onderdrukken en niet beleven, zitten ze zich vast in je lichaam. Uiteindelijk worden wij daardoor bang om volledig te leven. Pas als je de onbewust opgeslagen pijn bewust maakt, deze doorleeft en loslaat kun jij je potentieel verwezenlijk en deze volledig in de wereld manifesteren. Mensen zeggen vaak’ “joh, laat dat gedoe toch gewoon los”, maar zo makkelijk lijkt dat niet te gaan. 

In de greep van belemmerende gedachten

Vaak houden herhalende belemmerende gedachten en gevoelens je in de greep. Nin Sheng schreef ooit; ”Je hoeft helemaal niet los te laten. Wanneer je bereid bent de dingen die je los zou willen laten totaal te ervaren, zullen ze jou loslaten.” 

Een duik in het verleden

“Wat heb ik te verliezen?”, dacht Mark, terwijl hij, gefascineerd door systemisch werk, een duik in het verleden nam onder begeleiding van Monique. “Ik ben enorm gefascineerd geraakt door het concept van het systemische denken. Hoe alles met elkaar samenhangt en dat alles elkaar beïnvloedt. Binnen een gezin, maar ook binnen een organisatie. Tijdens de uitleg van de trainer voelde ik al de andere manier van denken die werd aangeboden. Het dwingt je vanuit de gevoelskant naar jezelf te kijken, dat voelde ik meteen. En ik realiseerde me ook dat het een kans was om dat eens echt te onderzoeken. 

Een blinde vlek werd zichtbaar

“Het was heel heftig”, vertelt Mark, “Alsof ik in een ijskoud bad was gesprongen, waar ik onbewust al een tijd lang omheen had gelopen. Ik was in één keer wakker, zag ineens veel meer dan anders. Het was oncomfortabel. Tegelijkertijd realiseerde ik me dat het goed was. En ook waarom ik er van weg was gebleven. Ieder mens heeft problemen en een eigen manier om daarmee om te gaan. Van de persoonlijke dingen weten we vaak niet wat we ermee moeten. Dus laten we het maar lekker gaan. Maar door dit scherp te stellen, zie ik ineens dingen die ik me nooit had beseft. Een blinde vlek die ik tot dan toe had gehad werd zichtbaar. Ik ontdekte dingen die ik me niet eerder had beseft. Het gemis uit het verleden werd mijn vertroebeling in het heden. Maar daar moest ik blijkbaar eerst het licht op zetten om het te kunnen wegnemen.” 

Zelf ervaren? Spelen er bij jou belemmerende emoties en zou je deze los willen laten? Voel jij je belemmerd in het behalen van jouw specifieke doelen in dit leven? Wellicht kan Monique jou in dit proces ondersteunen. Zij begeleid je intuïtief en vakkundig naar de verdieping die je zoekt in je leven. Liefdevol, met humor, charisma en respect kom je tot de essentie via de onderstroom van het familie- of organisatiesysteem.

juni 2018 auteur Miranda Valk