Onderneming starten

Ellen neemt haar dromen mee de dag in

Binnenstebuitencoach Daan loopt het Vondelpark binnen om intake gesprekken te voeren voor de training De Verrassing zit van binnen. Ieder kwartaal start ze met een nieuwe groep mensen die in hun werkende leven op zoek zijn naar hun volgende stap. Binnen de context van een grote verzekeringsmaatschappij, waar middels het programma In Beweging mensen in staat worden gesteld de balans op te maken en te onderzoeken of ze nog het juiste loopbaanpad bewandelen. Daan is zoals altijd weer benieuwd wie zij treft voor de intake en op welk kruispunt diegene staat op dat moment in het leven …

Benieuwd naar het onbewuste in mij

Tijdens dat intakegesprek in april 2016 vertelt Ellen Bunnik, op dat moment 47, dat zij goed op haar plek zit binnen a.s.r. en een leuke, uitdagende functie heeft waar zij nog niet op uitgekeken is. Ze vertelt ook dat zij al jaren een droom koestert. En dat ze benieuwd is of die droom zich zal aandienen tijdens de ontdekkingstocht die zij met Daan aangaat de komende weken. ‘Misschien dan toch…..?’ zegt ze tegen Daan die ochtend. Ze vertelt Daan dat ze behoefte heeft aan een ijkpunt. Opnieuw wil kijken of het nog wel klopt wat ze aan het doen is. ‘Doorgaans ben ik meer met mijn ratio bezig, dan aan het nadenken over volgende stappen. Maar nu ben ik vooral benieuwd naar het onbewuste in mij. Ik wil graag dicht bij mezelf komen en onderzoeken wat ik nog wil in mijn werkende leven.’

Een droom waargemaakt

Het is mei 2019. Drie jaar na de intake. Daan rijdt naar het pittoreske Leusden, benieuwd waar het leven Ellen heeft gebracht. Zij is vertrokken bij a.s.r. en runt inmiddels haar eigen bedrijf. Daan is uitgenodigd om haar bedrijf www.Kasenco.nl te bezoeken. De plek die in haar onderbewuste al jaren aanwezig was heeft Ellen weten te realiseren. Als Daan de moderne, met zorg ingerichte kas binnen stapt, wordt ze door een warme houtkachel begroet. De zon schijnt in de moderne, licht overgoten kas en overal waar ze kijkt is oprechte liefde in gestopt. KAS is de belichaming van een verlangen van Ellen naar een eigen plek, waar inspirerende en smaakvolle ontmoetingen kunnen plaatsvinden in een sfeer van aandacht. Bij een heerlijke kop cappuccino, vertelt ze Daan over haar weg van de afgelopen jaren.

Binnenstebuiten heeft veel naar de oppervlakte gebracht

‘De training bij Binnenstebuiten heeft mijn droom veel meer naar de oppervlakte gebracht. Jullie opdracht destijds om een moodboard te maken en allerlei beeldmateriaal te verzamelen,  is voor mij een hele goede ingang geweest. Je geeft je onderbewuste de ruimte en maakt zichtbaar en tastbaar wat je eigenlijk al langer bij je draagt. Het was een bevestiging en een verrassing tegelijk dat ik de plek al zo duidelijk voor me zag. Ik had alle vrijheid, deed iets wat goed bij me paste en toch… Dit was een keuze die ik echt zelf heb gemaakt. Ik kon het mijzelf permitteren, had genoeg levens- en werkervaring in mijn rugzak, mijn kinderen het huis uit, de timing klopte gewoon voor mij. In een andere levensfase was dit me niet gelukt. Ik kan me hier nu ook volledig op storten. Ik maak vaak lange dagen. Eigenlijk ben ik er 7 dagen per week mee bezig. Maar het voelt niet als werk. Ik krijg hier voldoening en veel positieve energie van. Dat had ik niet meer in mijn vorige functie. Het kostte me meer energie dan dat het me opleverde. De boog was zo gespannen dat ik naar iets anders begon te verlangen. Maar wanneer spreek je dat nou hardop uit? Ik dacht vooral hoe lang wil ik dit nou nog doen? Het werk gaf geen voldoening meer. Ik miste dat aspect heel erg, voldoening.’

Ik leef echt een ander leven

‘Nadat ik mijn baan had opgezegd, heb ik veel dingen losgelaten. Ik leef inmiddels echt een ander leven. Zo stap ik niet meer om 7 uur de auto en de file in om naar een groot kantoorpand te rijden, waar zo’n 3.000 mensen werken om een plekje te zoeken om te werken. Tegenwoordig trek ik mijn spijkerbroek aan en loop ik vanuit huis naar mijn KAS. De dagelijkse latte macchiato haal ik niet meer in de Hotspot maar gewoon uit mijn eigen KAS. Binnenkort komt het directieteam hier vergaderen waar ik ooit mee heb samengewerkt. Hoe leuk is dat? Veel mensen vonden het stoer dat ik dit ging doen. Dat had ik nooit verwacht.’

Beweging aan 2 kanten

‘Mijn vertrek heeft ook een beweging bij a.s.r. teweeg gebracht. Daarom is het zo goed om te blijven investeren in persoonlijke ontwikkeling en mobiliteit als bedrijf. In de 19 jaar dat ik heb gewerkt was er een -niet logische- diversiteit van taken in mijn functie ontstaan. Dat was heel kwetsbaar voor de organisatie. In dat opzicht is het goed dat de taken inmiddels anders zijn belegd.’

Mijn werkgever dankbaar

‘Het zaadje van ‘waar ben ik nou mee bezig?’ is toentertijd door jullie gepland. Want, wanneer neem je nou de tijd om aan de keukentafel te zitten en je droom beeldend te maken door plaatjes uit te knippen en op te plakken? De aandacht ervoor heeft het echt wel wakker gemaakt. Daar ben ik mijn werkgever van toen dan ook heel dankbaar voor. Dat het gefaciliteerd werd. Ik heb ervaren dat alles wat je aandacht geeft gaat groeien. Dat als je het gaat voeden, een droom ook een kans van slagen krijgt.’

Een nieuw bedrijfsconcept

‘Ik had nooit kunnen bedenken dat ik hier uiteindelijk zou neerstrijken. Niemand wilde deze plek in Leusden hebben. Het stond al 7 jaar te koop. Het duurde ook even voordat ik dacht: ik zie hier mogelijkheden. Hoe zet ik hier het idee neer wat ik voor ogen had? Ik heb uiteindelijk geen enkele concessie gedaan. Sterker nog: het is alleen maar mooier geworden dan ik dacht! KAS is echt vanuit mijn hart vormgegeven, ik heb al mijn spaargeld geïnvesteerd in de realisatie ervan. Ik wilde het persoonlijk maken, mensen moeten zich hier thuis voelen, als een warme deken om zich heen. Mijn ouders hebben altijd een kwekerij gehad. Mijn achtergrond komt daarom ook terug in de foto’s die ik heb gekozen voor het behang op de muur. Hierin komt alles bij elkaar, de puntjes van mijn leven verbinden zich op die manier. Het heeft gewoon zo moeten gaan, ik denk dat dit het lot is. Sommige dingen bedenk je van tevoren niet, die overkomen je en dan voel je dat het klopt.’

Het ondernemersbestaan is spannend en geeft me veel voldoening

‘Het boeiende van dit concept is dat verschillende bedrijven en groepen met hun eigen cultuur hier voorbijkomen in KAS. Die kan ik nu min of meer vanaf de zijlijn volgen, in hun programma meedraaien en hen faciliteren. Daar geniet ik enorm van. Ik zou nu al een boek kunnen schrijven over de inmiddels opgedane ervaringen! De ene groep loopt hier met brown papers rond en staat te bellen met veel geluid, terwijl anderen groepen vooral rust en ruimte nodig hebben. Soms heb ik van tevoren een idee over de groep die komt. Negen van de 10 keer zit ik dan goed. En tóch word ik ook verrast door mensen. Ik begrijp mensen en hoe ik met hen om moet gaan. Daar haal ik op dit moment echt mijn voldoening uit. Dat had ik waarschijnlijk altijd al in me, maar in dit concept van KAS kan ik het volledig kwijt. Als dat in je zit, die kwaliteit, dan komt het er uiteindelijk dus ook uit. Ik denk wel dat ik goed kan inschatten wat de ander nodig heeft. Als je ervaring in je loopbaan hebt en levenservaring, dan kun je daarop inspelen. Ik heb er vertrouwen in dat het bedrijfsconcept van KAS bestaansrecht heeft. Dat moet natuurlijk nog blijken, want ik ben nog maar net begonnen. Dat is spannend maar ook inherent aan het ondernemers bestaan. Gelukkig ben ik een positief ingesteld mens!’

Vier het leven

‘Het gaat erom dat je je iedere keer weer met je hart verbindt met wat je aan het doen bent. Ik ben er goed in geworden om in het nu te leven. Vier het leven geldt heel erg voor mij. Dat is ook het resultaat van wat ik heb meegemaakt, waardoor ik ook makkelijker kon stoppen met werken, kon loslaten en hiervoor durfde te gaan. Mijn droom had wellicht ook in andere constructies vorm gegeven kunnen worden. Ik had bijvoorbeeld ook het leukste koffietentje in de binnenstad van Amersfoort kunnen zoeken en daar mijn liefde naartoe kunnen brengen. Waar ik achter ben gekomen: de mens kan echt met 100 dingen minder. En ik ben misschien wel gelukkiger. Je wordt creatief met geld en maakt keuzes voor wat je echt belangrijk vindt. Mijn leven is daarmee simpeler en overzichtelijker geworden. Ik heb in ieder geval mijn hart gevolgd vanuit de overtuiging dat er in een inspirerende omgeving de mooiste dingen kunnen ontstaan.’

Daan van Hegelsom, oktober 2019