“Het vuurtje smeulde al, maar daar is het een uitslaande brand geworden.”

“Ik verloor mijn huwelijk en mijn baan, maar ondanks dat ben ik gelukkiger dan ooit.” Marco van Dijk (53) gooit twee jaar geleden rigoureus zijn roer om. Hij volgt bij zijn werkgever a.s.r. een training bij Binnenstebuiten en reist niet veel later af naar Nepal. “Het vuurtje smeulde al, maar daar is het een uitslaande brand geworden.”

“Mijn partner zei dat ik misschien even weg moest. Best confronterend.” 

“Ik zat met een aantal dingen. Thuis zat het niet lekker en ondanks de zekerheden maakte mijn baan mij ook niet gelukkig. Mijn baas had al eens tegen mij gezegd: ‘Ik ben blij met je, Marco, maar volgens mij zit jij niet op je plek. Ik wil jou echt niet kwijt, maar ga eens uitkijken naar iets anders’. Een tijdje later zei mijn toenmalige partner dat ik misschien even weg moest. Best confronterend, maar diep van binnen had zij wel gelijk. Toen wist ik, ik moet iets doen. Het eerste wat ik deed was googelen. Gewoon gezocht op vrijwilligerswerk en sabbatical. Nepal stond bovenaan de resultaten. Ter plekke heb ik besloten juist daarheen te gaan. Een half jaar later zat ik in het vliegtuig.”

“Zo, dat was inspirerend. Nú ga ik het anders doen.”

Via een kennis hoort Marco van de trainingen van Binnenstebuiten. “Ik was al vaker bij trainingen geweest, zoals die bij grote bedrijven worden gegeven. En altijd zei ik tegen mijn collega’s op de eindborrel: ‘Zo, dat was inspirerend. Nú ga ik het anders doen.’ Om er vervolgens uiteraard niet mee aan de slag te gaan. Totdat ik bij De verrassing zit van binnen kwam. Alles in die training heeft te maken met verandering, het gaat niet over skills of ideeën die jij wel of niet hebt. Het gaat erom hoe jij iets verandert in jezelf; en juist dat sprak me aan.”

“Neem je angst onder je arm en ga.”

“Een van de eerste dingen die me tijdens de training van Binnenstebuiten opviel, was de sfeer die er hing. De energie was gewoon goed. Wij hadden verschillende sessies met elkaar en met trainers. In die sessies gingen wij op zoek naar verandering in jezelf, in jouw denken over wat haalbaar is en wat niet. Ik ben echt op zoek gegaan naar wat ik echt zelf wilde. Tijdens een van die sessies zei de trainster: ‘Neem jouw angst onder de arm en ga.’ Die zin werd voor mij het keerpunt. Ik heb toen de knoop doorgehakt om dus echt die reis naar Nepal te gaan maken en besloten dat niets of niemand mij nog kon tegenhouden.”

“Ik had met mijzelf afgesproken de verandering aan te gaan”

Een dag later loopt Marco naar zijn baas om onbetaald verlof aan te vragen. Dat loopt anders dan verwacht: “Hij wilde het niet. Letterlijk zei hij: ’Nee. En als jij dan toch gaat, hoef jij niet meer terug te komen. Ook al wil ik jou liever niet kwijt.’ Ik had kunnen denken: ‘Ik verlies mijn zekerheid, mijn inkomen. Ik doe het niet.’ Maar ik had nou eenmaal met mezelf afgesproken die reis te maken, de verandering aan te gaan. Ik heb vervolgens mijn baan opgezegd, heb het mijn kinderen en toenmalige vrouw verteld en ben de reis gaan vastleggen.”

“Het is zoals het is, ik kan me druk maken, maar alles gaat voorbij.”

De training bij Binnenstebuiten ziet Marco als startpunt van zijn verandering. Die verandering wordt gevoed tijdens zijn vier maanden durende reis in Nepal. “Ik heb eerst zes weken vrijwilligerswerk gedaan in een natuurpark in het Annapurna gebergte. Letterlijk uren zittend op de berg en starend naar de witte, besneeuwde toppen, kwam ik op het idee leraar te worden. Ik heb daar ook nog vrijwilligerswerk gedaan als leraar computerkunde. De reis sloot ik af met tien dagen Vipassana, een stilteretreat. Daar heb ik geleerd vrede te hebben met gebeurtenissen. Het is zoals het is, ik kan me druk maken, maar alles gaat voorbij.”

“Wéten wat jij wilt en dóén wat jij wilt is het mooiste wat er is.”

Inmiddels volgt Marco een vierjarige studie om docent wiskunde te worden en werkt hij als onbevoegd leraar wiskunde op een VMBO. Ook werkt hij aan een boek, want zijn verhaal vertellen, is één zijn grootste wensen. “Af en toe mag ik al ergens praten over mijn verandering en mijn reis. Dat vind ik prachtig. Ik gun iedereen een zelfde reis als ik. Niet per se letterlijk, maar ook figuurlijk, Wéten wat jij wilt en dóén wat jij wilt is het mooiste wat er is.”  

Maaike Petri, februari 2018