Eigen onderneming starten

Rob verruilt baan voor café

Op een zonnige wintermiddag zit Rob Bakker aan de bar van zijn eigen café. Alles is klaar voor de bezoekers, die later die dag binnen zullen komen. Een paar jaar geleden zag het leven van de 53-jarige Amsterdammer er nog heel anders uit. Hij werkte meer dan 30 jaar bij NS en werd overcompleet.

Rob begon als schoonmaker en werkte zichzelf omhoog in de organisatie. “Er was een leuke sfeer, gezellige collega’s,” vertelt hij. “Ik ben nog nooit met tegenzin naar mijn werk gegaan.” Maar dan wordt de vastigheid plotseling doorbroken door een reorganisatie. Rob wordt overcompleet verklaard. Rob, die zichzelf omschrijft als ‘nogal relativerend’, is echter niet het type om bij de pakken neer te gaan zitten. “Ik dacht: ‘Dan ga ik wat anders doen!’ Je kunt in een hoekje gaan zitten en je druk maken, maar dat helpt niet. Ik kon nog wel intern solliciteren, maar ik wist dat ik bij die baan niet gelukkig zou worden.”

Vastgeroeste negativiteit

Robs werkgever biedt een training van Binnenstebuiten aan. “En daar koos ik voor! Ik heb ooit, jaren geleden, een cursus gedaan. ‘Leven en intuïtie’, heette dat. Toen ging er een wereld voor me open, dus daardoor trok de Binnenstebuiten Week me erg aan.” De coachweek van Binnenstebuiten maakte veel indruk op Rob. “Af en toe was het wel erg confronterend. We maakten een moodboard en kregen allerlei vragen en opdrachten, waardoor je gaat nadenken over je problemen. Jouw denkbeelden, zijn die 100 procent waar? En dan ga je twijfelen. Zo pel je langzaam negatieve gedachtes af en besef je dat sommige problemen alleen in je hoofd zitten.”  Bij Binnenstebuiten is de rode koffer een symbool voor de bagage die ieder mens met zich meedraagt. Je bewaart de positieve eigenschappen en denkbeelden en verwijdert de negatieve. “Ik heb niet zoveel bagage uit mijn koffer gegooid. Oplossingen zoeken en dingen regelen, dat zat erin en is gebleven. Vastgeroeste negativiteit heb ik eruit gehaald,” aldus Rob.

 

Café in Schagen

Tijdens de Binnenstebuiten Week dacht Rob steeds vaker aan een café in Schagen. De eigenaren waren vrienden van hem en Rob wist dat hij de bar mogelijk van hen over zou kunnen nemen. “Ik hielp daar al vaak als er wat te doen was. Eigenlijk wilde ik altijd al een café hebben. En dan valt op een gegeven moment het kwartje. Je leert jezelf kennen tijdens de cursus en komt erachter wat je écht wilt. Ik dacht: ‘Ik moet nog 16 jaar werken, moet ik dat nou met tegenzin gaan doen? Dat is geen optie. Ik wil dit gaan proberen. Nu heb ik de kans.’”

Trotse eigenaar

En zo werd Rob de trotse, nieuwe eigenaar van café De Kleine Beurs. “Ik voelde me trots en voldaan na mijn besluit’, vertelt hij. “Sommige van mijn vrienden reageerden vol ongeloof, maar de meesten waren razend enthousiast. ‘Dat je dat doet, dat je zo’n switch maakt!’, zeiden ze.

Doe alleen wat jij zelf echt wilt 

Over de vraag of Rob nog iets mee wil geven aan mensen over wat hij heeft geleerd, hoeft hij niet lang na te denken. “Kom op voor jezelf en doe alleen wat jij zelf echt wilt. Maak je eigen geluk.” Een coachweek bij Binnenstebuiten zou hij dan ook iedereen aanraden: “De Binnenstebuiten Week helpt om jezelf en elkaar te begrijpen. Iedereen zou zo’n week moeten doen. Jij. Je buren. Heel Nederland. Wij kwamen als twaalf onbekenden binnen en gingen na een week weg als twaalf vrienden, heel bijzonder. We hebben nog steeds een appgroep!” 

Maaike Petri, maart 2019