Je gaat het pas zien als je het doorhebt

Ruud gebruikt sport als metafoor in zijn trainingen. “Ik werkte ooit bij een bank en kreeg van mijn werkgever een boekje over Johan Cruijff. Zijn uitspraak was voor mij een eyeopener. Ik kreeg door dat het meer effect heeft op de ontwikkeling van mensen als ik vraag ‘wat denk je zelf?’, dan wanneer ik het probleem voor hen oploste of van hen overnam.

Ieder onderdeel zijn eigen dynamiek en verandervraag 

Ruud van Wingerden, senior trainer en coach bij Binnenstebuiten, wordt geïnterviewd door het team van De Werkplaats, een innovatief onderdeel binnen NS dat medewerkers en leidinggevenden helpt veranderen. Binnenstebuiten wordt regelmatig ingezet door De Werkplaats om trainingen en coaching te verzorgen. “Met mijn eigen bedrijf Binnenstebuiten ben ik ontwikkelpartner voor bedrijven op het gebied van duurzame inzetbaarheid en transitie. Ik faciliteer en ontwikkel sinds een jaar of 5 via De Werkplaats trainingen voor NS; onder meer Leading Change, Op De Mat, Leidinggeven Zonder Strepen, Plan Do Reflect Act en Dynamiek & Weerstand in Groepen. Ik vind het leuk verschillende onderdelen te trainen. Iedere afdeling heeft zo z’n eigen dynamiek en verandervraag. Sowieso heb ik geen standaardtraining liggen, maar kijk ik welke groep ik voor me heb en probeer ik zo veel mogelijk maatwerk te leveren.” 

Humor

“Ik ben Rotterdammert en mijn Rotterdamse stijl van coaching, trainen en ontwikkelen sluit aan bij NS. Niet ergens uitgebreid over blijven zitten praten, maar vooral doen en deelnemers ervaring laten opdoen. In deze organisatie lopen veel doeners rond. Mensen die wel wat kunnen hebben. Ik werk praktisch, niet te abstract, maak vertalingen naar het dagelijkse leven en probeer ook altijd humor in mijn trainingen te verwerken omdat dit helpt ongemakkelijke situaties makkelijk te maken. Mijn ervaring is dat mensen wel willen veranderen maar niet veranderd worden. Daar sluiten mijn trainingen op aan.”

Sport als metafoor 

“Sport gebruik ik graag als metafoor in mijn trainingen en Johan Cruijff is daarbij een inspirator. Ik werkte ooit bij een bank en kreeg van mijn toenmalige werkgever het boekje ‘Je gaat het pas zien als je het doorhebt’ over Cruijff. Die uitspraak was voor mij een eyeopener: ik kreeg door dat het veel meer effect heeft op de ontwikkeling van mensen door te vragen ‘wat denk je zelf?’ en ‘welke rol heb je hier zelf in?’, dan dat je het voor ze probeert op te lossen of over te nemen. Het hielp mij die reflecterende rol en coachend leiderschap in mijzelf te ontdekken. Dit boekje gaat dan ook altijd mee in mijn rode koffer naar de trainingen.”

Sportliefhebber 

“Ik ben een voetballiefhebber en als Rotterdammer heb ik één grote club en twee kleine. Ik ben natuurlijk voor Feyenoord, maar heb in mijn jeugd zelf bij Sparta gevoetbald en zit in de businessclub bij Excelsior. Zelf zou ik nog graag voetballen, maar een slechte knie verhindert dat. Dus kijk ik maar veel sport.”

Hart en ziel in het bedrijfsleven 

“Zo ben ik gefascineerd door topsporters: hoe zij zich in dienst kunnen stellen en opofferingen doen om hun doel te bereiken. De Olympische Spelen zijn hiervan een goed voorbeeld. Die atleten leggen echt hun hart en ziel erin, iets dat ik ook wil terugkoppelen naar het bedrijfsleven. Want teamsport en samenwerken bij een bedrijf is eigenlijk hetzelfde: de bereidheid ten koste van jezelf iets te presteren ten bate van het bedrijf. Ik vind het mooi deelnemers bij te brengen hoe ze dit voor elkaar kunnen krijgen als team.”

Team De Werkplaats, NS, april 2019